Achiziționarea unei mașini este un pas important pentru fiecare dintre noi. În mod firesc, e deseori precedată de luni întregi de căutări, planificări, nopți nedormite și vizite la saloane auto. Ne dorim să facem o alegere de care să fim mulțumiți pe termen lung și ca starea și caracteristicile mașinii să coincidă cu realitatea. De aceea, recurgem deseori la păreri specializate, iar unul dintre cei mai importanți indicatori ai unei mașini care să îți merite banii și efortul sunt distincțiile obținute la diferite concursuri și gale din branșă. Pentru a vă oferi un punct de plecare, am alcătuit o listă a automobilelor declarate recent Mașina anului în Europa.

Iată care sunt cele mai apreciate mașini în Europa

  • Anul acesta, câștigătorul prestigiosului titlu internațional European Car of The Year este Jaguar I-Pace, primul model 100% electric al britanicilor de la Jaguar. Învingătorul a reușit să surclaseze modele precum Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Kia Ceed, Mercedes-Benz Clasa A și Peugeot 508, câștigând însă la o diferență de numai două puncte față de Alpine A110, în urma unei runde speciale de departajare. Este prima victorie de acest tip pentru Jaguar.
  • Volvo XC40 a reușit să câștige râvnitul trofeu european în 2018, fiind de asemenea prima oară când suedezii de la Volvo reușesc o astfel de performanță. Cel mai mic SUV din gama Volvo a reușit să obțină 325 de puncte de la jurați, câștigând detașat în fața modelului Seat Ibiza, care s-a clasat pe locul secund cu 242 de puncte. Mașina este disponibilă în trei motorizări: D4 (2.0 diesel, 190 CP), T5 (2.0 benzină turbo, 250 CP) și 1.5 Turbo cu trei cilindri, pornind de la 156 CP.
  • Pentru a cincea oară în istorie, titlul de Mașina anului în Europa le-a revenit în 2017 celor de la Peugeot, câștigând cu modelul Peugeot 3008 în fața automobilelor Alfa Romeo Giulia și Mercedes Clasa E. Este de asemenea primul SUV căreia i-a fost acordată distincția.
  • Opel Astra este marea câștigătoare a anului 2016, reușind să îi impresioneze pe jurați la categorii precum performanța, stilul, manevrabilitatea, confortul, ergonomia și normele de poluare. Podiumul a fost completat de Volvo XC90 şi de Mazda MX-5.
  • Anul 2015 a adus o surpriză rar întâlnită, câștigătorul trofeului reușind să se distanțeze de ocupantul locului 2 cu aproape 100 de puncte diferență. Este vorba despre Volkswagen Passat, care a primit 340 puncte de la jurați, cu 92 mai multe decât Citroen C4 Cactus. Pentru Passat, premiul a reprezentat o confirmare a poziției de lider pe segmentul său de piață.