În fiecare an, un juriu internațional format din jurnaliști auto desemnează câștigătorii premiului „World Car of the Year ”. Automobilele sunt clasate în funcție de șase categorii, dintre care cea mai râvnită este Mașina anului în lume. Celelalte categorii sunt: mașina de lux a anului; mașina de performanță a anului; mașina ecologică a anului; mașina urbană a anului; designul auto al anului.

Iată care au fost marii câștigători ai titlului „Mașina anului în lume” în ultimii ani. În continuare vă prezentăm câștigătorii premiului cel mare.

Mașina anului în lume

  • În acest an, prestigiosul premiu a mers către SUV-ul electric Jaguar I-Pace, fiind a treia oara în istorie când unei mașini electrice i se acordă cel mai râvnit premiu din industria europeană a automobilelor. Automobilul electric a ieșit la egalitate cu modelul sportiv Alpine A110, motiv pentru care a existat un al doilea vot, în urma căruia scorul a fost 18-16 în favoarea Jaguarului I-Pace. Celelalte mașini electrice care au câștigat acest premiu în trecut sunt Nissan Leaf și Opel Ampera.
  • Cea mai bună mașină din lume în anul 2018 a fost Volvo XC60, Volvo câștigând în același an și titlul de Mașina anului 2018 în Europa, de data aceasta cu modelul XC40, primul SUV compact produs de cei de la Volvo.
  • În 2017, titlul de cea mai bună mașină din lume a fost disputat de Audi Q5, VW Tiguan și Jaguar F-Pace, acesta din urmă distanțându-se de competitorii săi. Jaguar F-Pace a fost primul SUV făcut vreodată de Jaguar și de asemenea, prima mașină britanică care a câștigat vreodată acest premiu. De altfel, marele câștigător și-a adjudecat și trofeul pentru cel mai bun design, concurând alături de modelele Mercedes-Benz S-Class Cabriolet și Toyota C-HR.
  • Cea mai bună mașină din 2016 a fost Mazda MX-5, japonezii reușind să se impună în mod surprinzător în fața unor nume importante precum Audi A4 și Mercedes GLC. Același automobil a câștigat și la categoria Cel mai bun design din lume. Modelul este foarte apreciat mai ales datorită greutății sale reduse și designului centrat pe șofer.
  • Marele premiu din 2015 a fost câștigat de Mercedes-Benz C-Klasse. Impresionant este că marca din Stuttgart a reușit să obțină încă două trofee pe lângă premiul cel mare, câștigând și la categoriile „World Luxury Car” (Mașina de lux a anului) și „World Performance Car” (Mașina de performanță a anului), cu modelele Mercedes-Benz S-Klasse Coupe și Mercedes AMG GT.
  • Cea mai nouă generație a modelului Audi A3 a fost aleasă Mașina anului 2014 în lume, după ce a reușit să se impună în fața adversarilor BMW Seria 4 și Mazda 3. Elementele care au reușit să-i convingă pe jurați sunt gama de motorizare extrem de variată și cele patru versiuni de caroserie puse la dispoziția clienților.